Ardei gras

Beneficiile consumului de ardei gras

Ardeiul gras activează metabolismul, facilitând arderea caloriilor în exces, dar conține și o lista impresionantă de nutrienți, au puține calorii și grăsimi, furnizând doar 31 de calorii la 100 g consumate.

Ardeiul gras are în compoziție capsaicină – compus alcaloid cu proprietăţi anti-bacteriene, analgezice si anti-diabetice.

Capsaicina reduce așa numitul „colesterol rău” şi este hipoglicemiantă – capabilă să diminueze nivelul de glucoza din sânge.

Astfel, este recomandată introducerea ardeiului gras în alimentaţie mai ales în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare sau care suferă de diabet.

Ardeiul gras conține și o mare cantitate de vitamina C – antioxidant puternic ce stimulează imunitatea, fiind necesară şi pentru sinteza de colagen, care intră la rândul său în structura vaselor de sânge, a pielii şi a oaselor.

Ardeiul gras conține, de asemenea, cantități semnificative de vitamina A, flavonoide, zeaxantină, criptoxantină și luteină. Aceste substanțe antioxidante ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi, generate în timpul stresului și în condiții de boală.

Luteina protejează ochii de apariţia cataractei şi a degenerării maculare. Totodată, prin vitaminele B2, B3, B6 pe care le conține, ardeiul gras ajută la metabolizarea alimentelor şi la producerea de globule roșii.

În ardeiul gras regăsim și o multitudine de minerale esențiale precum fier, zinc, potasiu, cupru, mangan, magneziu, seleniu și folați (vitamina B9).

Carbohidrații din ardeiul gras sunt reprezentați de glucoză și fructoza, fiind responsabili pentru gustul dulce al ardeiului copt.

Cu toate că ardeiul gras este considerat sănătos și este, în general, bine tolerat de organism, persoanele care au alergie la polen pot fi, uneori, sensibile și la ardeiul gras, din cauza unor alergeni asemănători.

ardei gras
Denumirea științifică a ardeiului gras verde este Capsicum annuum Soroksari. Face parte din familia Solanaceae și reprezintă cel mai popular tip de ardei din genul Capsicum.