Gogoșari

Beneficiile consumului de gogoșari

Studii de laborator au arătat că gogoșarii măresc rata metabolică prin activarea procesului de încălzire a organismului, proces este util în arderea caloriilor. Bogați în fibre dietetice, proteine vegetale și cu un conținut redus de calorii, gogoșarii sunt indicați în orice tip de dietă pentru slăbit.

Gogoșarul de culoare roșie este mai bogat în vitamina C și beta-caroten decât cel de culoare verde. În schimb, flavonoidele scad pe măsură ce gogoșarul se coace și devine roșu. Flavonoidele conținute de gogoșarul verde împiedică formarea cheagurilor de sânge, putând astfel să prevină accidentele vasculare și atacurile de cord.

Datorită conținutului mare de vitamina C, gogoșarul ajută la protejarea oaselor, cartilajelor, dinților si gingiilor. In plus, vitamina C protejează si împotriva infecțiilor, facilitează absorbția fierului din legume și accelerează procesele de cicatrizare.

Conținutul de vitamina A din gogoșari previne apariția diabetului zaharat, menținând glicemia în limitele normale. Tot ea ajută la întărirea oaselor și menținerea sănătății pielii. Creșterea oaselor sunt de asemenea favorizate de vitamina A, gogoșarul fiind astfel recomandat și în alimentația copiilor.

Gogoșarul roșu conține și vitamina B2 cu rol de reparator în țesuturi și care ajută și la formarea globulelor roșii.

Consumul regulat de gogoșari are un efect benefic și în cazul unor afecțiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar și infecțiile la plămâni. Ca și sucul de ardei roșu, sucul de gogoșari poate fi consumat cu încredere pentru a calma și a vindeca durerile în gât, dar și pentru a diminua sângerările nazale.

Gogoșarul roșu, consumat crud, este indicat în combaterea nivelului ridicat de colesterol, cu rezultate similare consumului de ardei iute. Gogoșarii mai conțin vitamina B6, eficientă în tratamentul anemiei și în combaterea alergiilor, dar și vitamina E, un excelent antioxidant ce combate atacul nociv al radicalilor liberi.

Prin aportul de magneziu, gogoșarii ajută în metabolismul mineralelor și carbohidraților și poate contribui la eliminarea stresului și prevenirea depresiei.

gogosari
Gogoșarul este o subspecie de ardei gras, cu denumirea Capsicum annuum Gogoscharii, denumit peste hotare și Ardei Românesc (Romanian Pepper). A fost cultivat inițial doar în Romania, Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria.