Porumb zaharat

Beneficiile consumului de porumb zaharat

Porumbul zaharat (cunoscut și sub denumirea de porumb dulce) furnizează organismului substanțe nutritive precum sintosterol, stigmasterol, acizi grași, acizi esterici, saponine și alcaloizi.

Nutrienții din porumbul zaharat sunt asimilați de organism într-o măsură optimă, fără sa fie însoțiți de o cantitate mare de amidon (care se acumulează atunci când porumbul avansează spre maturitate, iar învelișul boabelor devine tare).

Porumbul zaharat este o sursă de acid folic, cunoscut ca vitamina B9. Medicii au descoperit că un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul de homocisteină (un aminoacid care afectează sănătatea vaselor de sânge) din organism. Studiile arată că aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declanșării infarctului miocardic cu până la 10%.

Beta criptoxantina, o altă substanță furnizată de porumbul dulce, similară antioxidantului beta caroten, este transformată de organism în vitamina A. Acidul folic si beta carotenul din porumbul dulce contribuie la sănătatea vederii.

Cantitățile importante de flavonoide precum beta carotenul, luteina, xantina sau criptoxantina au un impact pozitiv asupra sănătății membranelor și a țesutului cutanat.

Nivelurile crescute de tiamină (Vitamina B1) din porumbul zaharat ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și la menținerea sănătății celulelor cerebrale. Tiamina este necesara organismului pentru producția de acetilcolină – neurotransmițător esențial pentru întreținerea randamentului memoriei.

Porumbul zaharat conține de asemenea antioxidantul zeaxantină, pigmentul care dă porumbului culoarea galbenă. Consumul acestui antioxidant are un efect protector împotriva bolilor oftalmologice survenite odată cu înaintarea în vârstă.

Porumbul dulce este una dintre cele importante surse de fibre alimentare. 100 de grame de porumb zaharat asigură aprximativ 5% din doza zilnică recomandata de fibre.

Porumbul zaharat oferă câte 5 grame de proteine la fiecare 250 de grame consumate, precum si 23 mg de sodiu, 5 grame de zahăr, 1,5 grame de grăsimi sănătoase nesaturate, 24,6 mg de grăsimi esențiale Omega-3, 835 mg de acizi grași Omega-6, 0,3 mg tiamină, 70,8 mcg de acid folic, 10,5 mg de Vitamina C, 2,6 mg de niacină, 57 mg de magneziu, 137 mg de fosfor, 415.8 mg de potasiu, 0,2 mg de mangan, precum si cantități semnificative de fier, zinc, cupru si seleniu.

porumb-dulce-porumb-zaharat
Denumirea științifică a porumbului zaharat este Zea mays subsp. Saccharata și a apărut printr-o mutație naturală a porumbului (Zea mays). Subspecia a fost cultivată inițial pe continentul american, fiind adusă în Europa în secolul al XVII-lea.