Beneficiile consumului de roșii
Roșia este un fruct bogat în conținut de apă, deci intens hidratant, cu o valoare calorică scăzută și un indice glicemic redus. Printre beneficiile recunoscutele ale tomatei se numără aportul de vitamine, nutrienți, minerale și antioxidanți.
Printre vitaminele și mineralele conținute de tomate regăsim vitaminele A și C, potasiul, fosforul și calciul. În ceea ce privesc antioxidanții și nutrienții, în roșie de regăsesc:
- acidul alfa lipoic – proprietățile acestuia fiind responsabile cu reducerea inflamației. Acesta ajută la o funcționare sănătoasă a funcției nervoase, ajută în reducerea riscului bolilor de inimă și în încetinirea progresului bolilor de pierdere a memoriei;
- colina – se află în strânsă legătură cu vitaminele din complexul de vitamine B, în special cu B9, acest antioxidant susținând energia și funcția optimă a creierului. Se află în corelație cu sinteza neurotransmițătorilor, cu funcționarea metabolismului și cu procesul de dezvoltare a creierului;
- acidul folic – cunoscut și ca vitamina B9, ajută în procesul de divizare celulară și în procesul de creare de noi celule. Totodată se implică în mai multe roluri din organism printre care și cel de menținere a unei inimi sănătoase și a unei bune funcționări a proceselor din creier;
- betacarotenul – acest compus organic aparține clasei carotenoidelor și este o altă formă a vitaminei A, regăsită în unele legume și fungi. Fiind o formă a vitaminei A, betacarotenul prezintă beneficii deosebite cu precădere asupra sănătății ochilor și a pielii, dar are și un rol important de creștere;
- licopenul – nu are altă funcție decât cea de colorant natural care oferă culoarea roșie atât acestui fruct, cât și pepenelui, aparținând de familia carotenoidelor întocmai ca betacarotenul.
Sunt bine cunoscute și capacitățile antioxidante ale roșiilor, tocmai de aceea, dar și datorită celorlalte proprietăți, consumul acestui fruct fiind strâns legat de sănătatea părului și a tenului.
