Vinete

Beneficiile consumului de vinete

Vinetele se regăsesc pe lista celor mai mai sănătoase legume, conținând  nutrienți esențiali sănătăţii precum fier, calciu şi alte minerale.

Coaja vinetelor conține de asemenea și fitonutrienți esențiali ce ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și au o contribuție majoră asupra sănătății creierului.

O porție medie de vinete conține aproximativ 5% din necesarul zilnic de fibre, cupru, mangan, B6 și tiamină – cunoscută și ca vitamina B1. Însă conținutul cu cele mai multe beneficii pe care vânăta îl deține, este cel de antioxidanți.

Potrivit unor studii publicate în 2019, alimentele bogate în flavonoide precum antocianina – pigment vacuolar solubil în apă (care în urma ph-ului deținut poate da culoarea roșie, albastră sau violetă) ajută în scăderea indicilor inflamatorii ce pot crește riscul bolilor de inimă. Antocianina se găsește în vânătă, dar și în afine, mure, zmeură, coacăze negre și varză roșie.

Totodată, studiile au demonstrat că un consum crescut de antocianină ajută semnificativ în scăderea presiunii arteriale și scăderea posibilității de a avea artere îngroșate.

Conținutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv și, deoarece sunt sărace în calorii şi au un nivel scăzut de carbohidrați solubili, acestea pot face parte din dietele pentru slăbit și pot fi utilizate pentru a ține sub control a diabetul.

Conform cercetătorilor de la Institutul de Biologie al Universității de Stat din Sao Paulo, Brazilia, vinetele au un efect benefic în tratamentul colesterolului ridicat.

Există însă și persoane care pot fi alergice la vinete sau care, din cauza conținutului mare de alcaloizi, pot suferi intoxicații. Dacă suferiți de osteoporoză, gută, artrită sau alte boli inflamatorii, consultați medicul înainte de a consuma vinete.

Vă recomandăm să alegeți vinetele cu coajă lucioasă, fără pete și fără lovituri. Vinetele tinere sunt tari la atingere, însă odată ce s-au copt și sunt puțin mai moi, echilibrul substanțelor nutritive ale acestora este mai bun. Vânăta este bogată în apă, astfel că nu ar trebui să fie foarte ușoară, deoarece acest fapt ar însemna că este uscată.

vinete, rosii adrian bombescu
Denumire științifică a vinetei este de Solanum melongena și a fost adusă în Europa începând cu secolul al XVII-lea. Un secol mai târziu, vânăta a fost introdusă în culturile din România.